Mieszanka do wypieku chleba litewskiego na naturalnym zakwasie

NIE ZAWIERA POLEPSZACZY ORAZ SZTUCZNYCH ŚRODKÓW

Mieszanka chlebowa na bazie mąki z małego młyna w malowniczej wsi na Podlasiu. Jest w 100% naturalna. Nie zawiera polepszaczy ani sztucznych środków zakwaszających.

Mąka, którą znajdą Państwo w mieszance, jest mielona kilka dni przed wysyłką co gwarantuje najwyższej jakości produkt. Mieszanka jest przeznaczona do wypieku chleba litewskiego w domach, piekarniach i automatach. Jedno opakowanie umożliwia wypiek jednego bochenka chleba.

Wystarczy odrobina wody i oleju i mogą się Państwo cieszyć smakiem domowego pieczywa. Chleb po upieczeniu nie tylko pięknie pachnie, ale ma również grubą, chrupiącą skórkę. Z pewnością przyciągnie swym aromatem niejednego amatora świeżego pieczywa!

10,23 zł
Brutto Dostawa 1-2 dni
Dostawa w 48 godzin
  Darmowa dostawa od 50zł!

Darmowa dostawa już od 50zł wartości produktów w koszyku.

Sposób przygotowania:

  1. Zawartość opakowania wsyp do miski.

  2. Dodaj 400 ml ciepłej wody około 26 stopni Celsjusza.

  3. Mieszaj do połączenia się wszystkich składników – około 3-4 minut (najlepiej robotem kuchennym).

  4. Pozostaw przykryte ciasto na 30 minut.

  5. Do ciasta dodaj 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy i wymieszaj ponownie.

  6. Przełóż ciasto do wysmarowanej formy (najlepiej o wymiarach 35 x 14 1,8L).

  7. Pozostaw w ciepłym miejscu na  +/- 50 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość) następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika do 220-230 stopni Celsjusza.

  8. Wypiekaj tak 10 minut następnie zmniejsz temperaturę do 180-190 stopni Celsjusza i dalej piecz przez około 30 minut.

  9. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj z wierzchu chleb wodą za pomocą pędzla.

Produkt zawiera gluten pochodzący ze zbóż.

Składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, słód żytni, zakwas żytni, sól, kminek, cukier, drożdże. 

Przechowywanie: przechowywać w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu

Opakowanie: 550 g