Domowy chleb żytni

Domowy chleb żytni

Sposób przygotowania

1. Zawartość opakowania wsyp do miski.
2. Dodaj 600 ml ciepłej wody około 26 stopni Celsjusza.
3. Mieszaj do połączenia się wszystkich składników – około 3-4 minut (najlepiej robotem kuchennym).
4. Przełóż ciasto do wysmarowanej formy (najlepiej o wymiarach 35 x 14 1,8L).
5. Pozostaw w ciepłym miejscu na +/- 60 minut (ciasto powinno podwoić swoja objętość) i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 220-230 stopni Celsjusza.
6. Wypiekaj tak 10 minut następnie zmniejsz temperaturę do 180-190 stopni Celsjusza i dalej piecz przez około 30 minut.
7. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj z wierzchu chleb wodą za pomocą pędzla.

<script src="http://s7.addthis.com/js/300/addthis_widget.js#pubid=ra-4e7280075406aa87" ></script> <script src="http://ct1.addthis.com/static/r07/core122.js"></script> <div class="addthis_toolbox addthis_default_style "> <a class="addthis_button_facebook_like" fb:like:layout="button_count"></a> <a class="addthis_button_tweet"></a> <a class="addthis_button_pinterest_pinit" pi:pinit:layout="horizontal"></a> <a class="addthis_counter addthis_pill_style"></a> </div>