Domowy chleb litewski

Sposób przygotowania
1. Zawartość opakowania wsyp do miski.
2. Dodaj 400 ml ciepłej wody około 26 stopni Celsjusza oraz 1 łyżeczkę miodu.
3. Mieszaj do połączenia się wszystkich składników – około 3-4 minut (najlepiej robotem kuchennym).
4. Pozostaw przykryte ciasto na 30 minut.
5. Do ciasta dodaj 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy i wymieszaj ponownie.
6. Przełóż ciasto do wysmarowanej formy (najlepiej o wymiarach 35 x 14 1,8L).
7. Pozostaw w ciepłym miejscu na +/- 50 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość) następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika do 220-230 stopni Celsjusza.
8. Wypiekaj tak 10 minut następnie zmniejsz temperaturę do 180-190 stopni Celsjusza i dalej piecz przez około 30 minut.
9.Po wyjęciu z piekarnika posmaruj z wierzchu chleb wodą za pomocą pędzla.